De Nederlandse economie is het het vierde kwartaal van 2014 met 1 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. Daarmee houdt het voorzichtige groeiherstel stand.
Dat lijkt uit een vrijdag gepubliceerde raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De groei van één procent in het vierde kwartaal, vergeleken met een jaar eerder, duidt erop dat het herstel in Nederland niet hapert, ondanks de onzekere situatie in de eurozone. Het groeicijfer is gelijk dan dat van het derde kwartaal, toen op jaarbasis ook sprake was van een groei van één procent.
Vergelijk je de groei van het vierde kwartaal met het voorgaande kwartaal, dan komt die volgens de laatste berekeningen van het CBS uit op 0,5 procent. Met name dat laatste cijfer duidt erop dat de Nederlandse economie wat meer op stoom komt. In het derde kwartaal was de groei ten opzichte van het voorafgaande kwartaal maar 0,2 procent.
Nederland presteerde met een kwartaal-op-kwartaalgroei van 0,5 procent bij het slot van 2014 een fractie minder dan Duitsland, waar dit groeicijfer op 0,7 procent uitkwam. Maar de situatie is een stuk beter dan in Frankrijk, waar de economie in het vierde kwartaal met een minieme 0,1 procent groeide, ten opzichte van het derde kwartaal.
Export sterk, consument haakt aan
Het herstel is vooral te danken aan de export, die gedurende het jaar steeds sterker groeide. Van 2,7 procent in het eerste kwartaal, tot 4,4 procent in het laatste kwartaal. In het derde kwartaal van 2014 groeide de export overigens ook met 4,4 procent, dus er is in het slotkwartaal geen verdere versnelling opgetreden.
Opvallend in het laatste kwartaal van 2014 was vooral de wat lagere import, die met 3,6 procent groeide, een procentpunt minder dan in het derde kwartaal. Dit had vooral te maken met een lagere invoer van diensten.
2014 was ook het jaar dat de consument voor het eerst in lange tijd is aangehaakt. Behoudens het eerste kwartaal, waarin de economie als geheel stagneerde, namen de consumentenbestedingen na jaren van krimp een klein beetje toe.
Zowel in het derde als het vierde kwartaal gaven huishoudens per saldo 0,6 procent meer uit. Voor heel 2014 kwam te toename van de consumptie daarmee op 0,1 procent.
Bedrijven investeren voorzichtig, overheid hand op de knip
De investeringen van bedrijven blijven bij het slot van 2014 wat achter. In het vierde kwartaal namen de investeringen van bedrijven met 1,2 procent toe. Dat was minder dan in de voorgaande kwartalen.
De economie moet het in elk geval niet langer van de overheid hebben. De bestedingen van de overheid bleven gedurende de eerste drie kwartalen vrijwel gelijk, om in het laatste kwartaal met 0,5 procent te dalen.
Lichte opleving economie in 2014: wat brengt 2015?
Voor heel 2014 is de economische groei uitgekomen op 0,8 procent. Dat is in lijn met de prognose van het Centraal Planbureau (CPB), dat rekende op een groei van 0,75 procent.
De terugkeer naar groei is een duidelijke verbetering van de economie vergeleken met de prestaties in 2012 en 2013: toen kromp de economie twee jaar achtereen met respectievelijk 1,6 procent en 0,7 procent.
Voor 2015 gaat het CPB uit van een duidelijke groeiversnelling. Dit jaar zou de Nederlandse economie 1,5 procent moeten groeien.
Gunstige factoren zijn onder meer de recente forse daling van de olieprijs die de koopkracht van huishoudens ondersteunt. Ook de goedkopere euro is in principe gunstig voor bedrijven die buiten de eurozone exporteren. Verder geeft de Europese Centrale Bank vanaf maart een extra zetje met de opkoop van staatspapier in eurolanden, wat in ieder geval voor aanhoudend lage rentes moet zorgen.
Lees ook
Stand van Nederland: groei in februari duidelijk boven de nullijn
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl